17 მაისს ჩაქაფულის საერთაშორისო დღეს უცხოეთშიც აღნიშნავენ

მოგეხსენებათ, 17 მაისი საქართველოში ჩაქაფულის საერთაშორისო დღედ არის გამოცხადებული. გასულ წელს აღნიშნულმა დღესასწაულმა თბილისში და საქართველოს რეგიონებში ანშლაგით ჩაიარა. მასში მონაწილეობა მიიღეს როგორც საზოგადოების ცნობილმა სახეებმა, ასევე უბრალო მოქალაქეებმა.

2018 წელს ჩაქაფულის საერთაშორისო დღესასწაული მსოფლიოს მრავალ ქვეყანაში აღინიშნება. გერმანიის კანცლერმა ანგელა მერკელმა სპეციალური განცხადება გაავრცელა და მოსახლეობას ამ დღეს აქტივობისკენ მოუწოდა. ამ დღესთან დაკავშირებით გააკეთა განცხადება დიდი ბრიტანეთის პრემიერ მინისტრმა ტერეზა მეიმ, სადაც ნათქვამია, რომ ისეთ ქვეყანაში როგორიც ინგლისი და შოტლანდიაა, ან დღეს აუცილებლად უნდა აღინიშნოს ჩაქაფულის საერთაშორისო დღე.

დღესასწაულის აღნიშვნას ნეგატიურად ხვდებიან ცხოველთა დამცველი ორგანიზაციები და სექსუალური უმცირესობის წარმომადგენლები. თუმცა სხვადასხვა ქვეყნების ხელმძღვანელობა თანხმდება იმაზე, რომ ჩაქაფულის საერთაშორისო დღე გაცილებით მნიშვნელოვანია ვიდრე LGBT თემის უფლებების დაცვა, ისინი ასევე ხაზგასმით აღნიშნავენ, რომ კარგი იქნება 17 მაისს ქუჩაში გასვლის ნაცვლად ამ თემის წარმომადგენლებმაც მოიმარაგონ საჭირო პროდუქტები და შეუერთდნენ საერთო სახალხო ზეიმს.

ჩაქაფულის რეცეფტი:

შემადგენლობა:

  • 1 კგ ბატკნის ხორცი
  • 10 ც ტყემალი
  • 3 კონა მწვანე ხახვი
  • 10 კნა ტარხუნა
  • 2 კონა ქინძი
  • 500 მლ თეთრი ღვინო
  • 3-4 კბილი ნიორი
  • მარილი,მწვანე წიწაკა გემოვნებით

მომზადება:

ხორცი დაჭერით საშუალო ან პატარა ზომის ნაჭრებად.მოამზადეთ საჭირო ინგრედიენტები. დაჭერით ხახვი, ტარხუნა, ქინძი, თუ ტარხუნას უხეში ღერო აქვს, ფოთლები გააცალეთ და ისე დაჭერით. ქვაბში პირველ ფენად ჩააწყვეთ ხორცი, ზემოდან მოაყარეთ დაჭრილი მწვანილი და რამდენიმე ტყემალი. ბოლომდე ასე ფენა-ფენა ჩააწყვეთ ხორცი, ტყემალი და მაწვანილი. მოასხით თეთრი ღვინო. სურვილისამებრ შეგიძლიათ ცოტაოდენი წყალიც დაუმატოთ, რომ კერძი უფრო წვნიანი გამოვიდე. მოასხით თეთრი ღვინო. სურვილისამებრ შეგიძლიათ ცოტაოდენი წყალიც დაუმატოთ, რომ კერძი უფრო წვნიანი გამოვიდეს. ქვაბი საშუალო ცეცხლზე დადგით და თავსახური დაახურეთ, არმ ოურიოთ. როდესაც ჩაქაფული მზად იქნება, ჩაამატეთ ცოტა ტარხუნა და ცეცხლიდან გადადგით. ეს კერძს ტარხუნის ცოცხალ გემოს მისცემს. ჩაქაფულს უხდება თეთრი ღვინო.

კომენტარის დამატება

Inline
Inline